31 Ağustos 2014 Pazar

OBRADOVIC v2

Yükleniyor...

2013-14 basketbol sezonunda elindeki Bo Mccalebb, Bojan Bogdanovic gibi oyunculara güvenerek başladı Obra. Bu oyuncuların kalitesi onlara bir şans vermeye yöneltti belki de. Bu iki oyuncunun takımda kalması, oyun kurmada ve guard pozisyonunda sıkıntı yaşamamıza (Kenan Sipahi biraz olsun dindirmişti fakat onun da sakatlığı malumunuz), 3 numaradan ribaunt ve savunma zaafiyeti göstermemize ve top paylaşmada sıkıntı yaşamamıza neden oldu. Bo Mccalebb, Ömer Onan, Melih Mahmutoğlu, Emir Preldzic ve Bojan Bogdanovic ile guard rotasyonumuz bizi sadece bir yere kadar idare etti. 

Bo oyunda iken, muhakkak Emir'e ihtiyaç duyuldu. Emir ve Bojan oyunda iken hantal bir 5 ortaya çıktı. Bu guardsız 5 (guardsız 5 diyorum çünkü Bo da saf bir guard özelliği taşımıyor) oyun içinde birçok probleme neden oldu. Bu sıkıntıları aşmak denenen 4 kısalı rotasyon ise sadece oyunun belli anlarında derde derman olabiliyordu.

Takımda şutuna güvenebileceğimiz tek bir isim yoktu sezonun genelinde. Yukarıdaki saydığımız isimlerden sadece Bojan sezonun ilk yarısında istikrarlı şu sokabildi. Forvet pozisyonunda Bjelica'nın şutuna güvensek de skorer olmayan oyun stili gereği ancak bir-iki atışını görebiliyorduk maç içinde. Kleiza bir var beş yoktu. 



 

Özetle bunlara mal olmuştu "eskilere verilen sanş". Bu sene bittiğinde Obra'nın Bo, Bojan ve Kleiza ile devam etmeyeceğini tahmin etmek zor değildi. Yerine yapılacak transferlerin oyun karakteri de ortaya serilmiş problemlerden yola çıkılarak üç aşağı beş yukarı belli olmuştu. 

Jan Vesely pota altı sertliğimizi ve ribaunt sıkıntımızı çözmesi düşünülen isim. Kleiza oyunda iken yaşadığımız ribaunt sıkıntısı Vesely oyunda iken yaşanmayacaktır. Bjelica ve Vesely sertliği, Zoric ve Oğuz Savaş yumuşaklığını kapatacak kapasitede. Geçen seneki rakip guardların yürüyerek girdiği potaaltı artık "dur bakalım delikanlı" postasını koyabilir. Tabii bu dediğimiz tamamıyle öngörü. Hesaplanan ve uygulanan farklı olabiliyor. Bunu defalarca gördük. 

Emir Preldzic ve Bojan Bogdanovic'in yan yana oynayamama problemi doğal olarak çözülmüş oldu. Bu sayede takım daha yerleri belli oyuncular ile sahada olacak. Serhat Çetin'i eğer 3 numara sınıfına sokmazsak, bu sene maçın Emir'siz bölümlerinde genellikle 3 guard ile oynayabiliriz. Zaman zaman Bogdan Bogdanovic, zaman zaman Serhat Çetin 3 numara pozisyonunda görev alabilir.

Ve Pick and roll... Çoğu yorumcuya göre şu anki kadro yapımız buna müsade etmez. Oysa ki bu Obra düzeninde p&r büyük öneme sahip. Geçen sene bile bunun yetersizliğini hissetmiştik. Ligin son bölümünde Bo Mccalebb-Oğuz Savaş/Luka Zoric ikilileri bile bu konuda verim vermeye başlamıştı. Şimdi Hickman, Sipahi, Emir, Bogdan gibi oyun görüşü yüksek oyuncularla bunu yapamayacağımızı düşünmek bence basketbola hakaret. Bu konuda sıkıntı yaşayacağımızı zannetmiyorum.

Geçen sene bol bol yaşadığımız "düşük yüzdeli dış atış" problemini ise bu sene yaşayacağız gibi durmuyor. 2013 - 2014 Eurcup MVP'si Goudelock (bu zamana kadar yazıda hiç bahsi geçmedi. Şimdi tam sırası) eli üstü altı dinlemeden şut sokabilme potansiyeline sahip fakat belli dönemlerde düşüş yaşıyor sanki. Neyse ki bu sene bir kişinin eline bakmayacağız. Kadroda şutuna güvenebileceğimiz bir de Bogdanovic var. Daha "akıllı" bir Melih Mahmutoğlu var. Serhat Çetin ve can Altıntığ var. 

Aslında bu söylediklerimizin altının dolması için sağlam bir Kenan Sipahi şart. Ricky Hickman'ın da hakkını yemek doğru olmaz fakat bu sene Kenan ilk 5 oyuncusu olacak gibi. Berk dediğinizi duyar gibiyim. Onun Kenan kadar hazır olduğunu düşünmüyorum.

Bakalım bizim öngörülerimiz sene başlayınca ne kadar gerçekleşecek?

(soruyla bitireyim ki haksız çıktığımda kıvırma payım olsun)

Dmitri Fedorovic


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder